Kedves Oldal-látogatóink!
Mint tudjátok, számos Iskolába juttattunk zöldségeket és gyümölcsöket az Iskolagyümölcs program keretein belül, hogy támogassuk a gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak kialakítását!
Most bemutatjuk egyenként ezen élelmiszereket, hogy megismerjétek, vajon miért is olyan hasznosak a szervezet számára?
Az első ilyen alapanyagunk lesz: a PARADICSOM!
Egy átlagos paradicsom (12 dkg) tápanyagtartalma:
• 5 g szénhidrát
• 0 gramm zsír
• 1 gramm fehérje
• 1 gramm rost
• 3 gramm cukor
• Összesen 22 kilokalóriát tartalmaz
Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz a paradicsom?
- C-vitamint
- A-vitamint
- folsavat
- B1-, B2- és E-vitaminokat
- káliumot, foszfort és szilíciumot
Antioxidánsok a paradicsomban:
- alfa-liponsav,
- likopin,
- kolin,
- béta-karotin,
- lutein
Milyen betegségek megelőzésében segít a Paradicsom?
- csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát
- a cukorbetegség kockázatát
- rákmegelőző hatású (likopin, C-vitamin, rost)
- segíti a kollagén felépítését is, hiszen a kollagén felépüléséhez C-vitamin kell (kollagén: erek és bőr rugalmasságát segítő anyag)
- terhesség alatt is jó hatású magas folsav-tartalma miatt
- májvédő hatású
- kiváló egyes gyulladásos betegségekben is: húgyhólyag gyulladás, vesegyulladás esetén
- segít oldani a vesekövet, epekövet
- serkenti az immunrendszer működését
2017-10-25