Alma Anti

szatmri izek logo 100

KezdőlapAktuális hírekMiért hasznos a paradicsom?

Miért hasznos a paradicsom?


Kedves Oldal-látogatóink!

Mint tudjátok, számos Iskolába juttattunk zöldségeket és gyümölcsöket az Iskolagyümölcs program keretein belül, hogy támogassuk a gyermekek egészséges táplálkozási szokásainak kialakítását!

Most bemutatjuk egyenként ezen élelmiszereket, hogy megismerjétek, vajon miért is olyan hasznosak a szervezet számára?

Az első ilyen alapanyagunk lesz: a PARADICSOM!

 

Egy átlagos paradicsom (12 dkg) tápanyagtartalma:

• 5 g szénhidrát
• 0 gramm zsír
• 1 gramm fehérje
• 1 gramm rost
• 3 gramm cukor

• Összesen 22 kilokalóriát tartalmaz

Milyen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz a paradicsom?

  • C-vitamint
  • A-vitamint
  • folsavat 
  • B1-, B2- és E-vitaminokat
  • káliumot, foszfort és szilíciumot

Antioxidánsok a paradicsomban:

  1. alfa-liponsav, 
  2. likopin, 
  3. kolin, 
  4. béta-karotin, 
  5. lutein

Milyen betegségek megelőzésében segít a Paradicsom?

  • csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát
  • a cukorbetegség kockázatát
  • rákmegelőző hatású (likopin, C-vitamin, rost)
  • segíti a kollagén felépítését is, hiszen a kollagén felépüléséhez C-vitamin kell (kollagén: erek és bőr rugalmasságát segítő anyag)
  • terhesség alatt is jó hatású magas folsav-tartalma miatt
  • májvédő hatású
  • kiváló egyes gyulladásos betegségekben is: húgyhólyag gyulladás, vesegyulladás esetén
  • segít oldani a vesekövet, epekövet
  • serkenti az immunrendszer működését

2017-10-25

A brokkoli

brokkoli A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is.

Bővebben...

A cékla

cekla

A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már ie. 3000-ben ismerték. Magyarországom a XVII. században vált ismertté.

Bővebben...

Az alma

apple Orvosok kutatásai szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását.

Bővebben...