szatmri izek logo 100

A paradicsom

paradicsom

Őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. sz. végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ázsiába, Afrikába, Ausztráliába spanyol, portugál, ill. angol kereskedők vitték el a 17-18. században. Ma már az egész világon termesztikA magyar paradicsom szó a „Paradicsom almája”, „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. A növény „alma” nevét máig őrzi az olasz neve (pomodoro, azaz „aranyalma”). A paradicsom spanyolul tomate, ami azték eredetű szó: a spanyol hódítók az Amerikából behozott termés eredeti azték xitomatl nevét így rövidítették le. Ez a szó került be azután a legtöbb európai nyelvbe: például francia és német tomate, eszperantó és angol tomato, orosz томат (tomat)

Táplálkozási értéke abban rejlik, hogy harmonikus összetételben tartalmazza a különböző aroma anyagokat, amelyet más növények ízben nem tudnak megközelíteni. A vitaminok közül legjelentősebb a C-vitamin (20–30 mg), de még 11-12 féle vitamin található benne, közöttük az A, B1, B2, ezek mellett jelentős mennyiségben (1,6 mg) tartalmaz karotint.

Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek.

A cukorbetegség megállapításakor – főként, ha a kettes típusról van szó – mindenkinek előírnak egyfajta diétát. Bizonyos ételeket teljesen ki kell iktatni az étrendből, másokat mértékkel, de lehet fogyasztani, ám vannak olyan alacsony zsírtartalmú ételek is, melyek kifejezetten segítenek kordában tartani a vércukorszintet, korlátozzák annak gyors emelkedését és esését, emellett pedig a megfelelő tápanyagokhoz is hozzájuttatnak. A paradicsom pont ilyen zöldség, ráadásul magas vitamin- és ásványi anyag tartalma miatt szervezeted egészének jót tesz.

A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. A paradicsom piros színét a likopin nevű festékanyag adja

A likopin a béta-karotinhoz hasonló anyag, csak kb. 3-szor reakcióképesebb és hatékonyabb a szabad gyökök ellen és így a daganatos betegségek elleni küzdelemben kiváló. A likopin előfordul minden piros növényben: paradicsomban, paprikában, görögdinnyében, eperben, málnában, stb. A piros zöldségeket és gyümölcsöket eszel rendszeresen, akkor segíted a szervezeted a jobb működésben, hogy képes legyen antioxidánsokat termelni és megkötni a káros szabad gyököket.

Egyél mindennap piros zöldséget vagy gyümölcsöt (ha nincs friss, akkor a paradicsomlé is jó), hogy egészséges maradj, vagy hamarabb gyógyulj meg!

A brokkoli

brokkoliA brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is.

Bővebben...

A cékla

cekla

A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már ie. 3000-ben ismerték. Magyarországom a XVII. században vált ismertté.

Bővebben...

Az alma

appleOrvosok kutatásai szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását.

Bővebben...

Weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k (sütik) alkalmazásába. Amennyiben nem egyezik bele, kérem zárja be az oldalt. Bővebben