szatmri izek logo 100

A paprika

paprika

Valamennyi faja, Közép- illetve Dél-Amerikából származik, de mára a mérsékelt és a trópusi égövben szerte a világon termesztik őket A paprikát kezdetben leginkább dísznövényként termesztették színes bogyójáért; fűszerként csak lassan hódított tért.

A paprika, mint annyi más jó élelemforrás Amerika felfedezése után került be Európába, egyenesen Mexikóból, ahonnan például a főzni való bab is. A paprika latin neve Capsicum, lefordítva talán a csípősség szó felelne meg neki, mivel ezen tulajdonsága a legjellemzőbb ismérve. A burgonyafélék családjába tartozik

Mivel melegigényes, a szabadföldi paprikatermesztésre hazánknak csak a déli része optimális, mert a vegetációs idő alatt itt emelkedik az átlaghőmérséklet 17 °C fölé. A fagyra igen érzékeny, ezért már a legenyhébb késő tavaszi vagy kora őszi fagyok elpusztítják.

A növény nevére az a kicsit játékos magyarázat, hogy a zöldségtermesztés kultúrájában fölöttébb járatos papokat a csípős termés megríkatta ezért pap-rika lett annak a neve. De mint annyi mindennek, ennek sincs valóságalapja, a szóhasználat inkább csak játék. Tény azonban, hogy a szegedi ferencesek kolostorkertjéből országszerte paprika magot küldtek az érdeklődőknek, megteremtve ezzel a világhíres szegedi paprika imását. Idehaza már 1775-ben írásban rögzült, hogy a földműves népfogyasztásra termel paprikát.

C-vitamin tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. Kétszer annyi C-vitamin van benne, mint egy ugyanolyan súlyú narancsban. A pirospaprikában még ennél is több a C-vitamin. Béta- karotin-forrásnak is kitűnő.

A termés fölöttébb gazdag C vitaminban, egy közepes nagyságú friss paprika egy felnőtt férfiember napi igényét kielégíti. A savanyított, télire eltett paprika hasonló jó adottságokkal bír, fogyasztása téli nehéz ételekhez ajánlott, a vitamintartalmát megőrzi. Tartalmaz még A vitamint, P vitamint, valamint béta karotint

Szent-Györgyi Albert által felfedezett C vitamin vagy aszkorbinsav és az erek alapi részén az ún. óriás sejtek tartalmazzák a kapszacint, amitől ízét csípősnek érezzük. Az érett termés a karotinoidok (béta-karotin, kapszantin, kapszorubin, lutein, stb.) színező hatása miatt sárga, piros vagy barnás lila (fekete) is lehet. A kapszantin és a kapszorubin a két fő anyag: utóbbi a pirosra érő fajtákban a sárga festékek mennyiségének tízszeresét is elérheti.

Már korán gyógyszerként sikeresen alkalmazták, reumára, ízületi bántalmakra. De a kolera egyik korai ellenszere is volt. Pálinkában feláztatva, vagy borral forralva jól fertőtleníti, védi az emésztőrendszert,

A zöldpaprika kitűnő forrása a bőr, az ínszalagok és a csontozat egészsége szempontjából fontos C-vitaminnak.

Az antioxidáns hatású béta-karotint a szervezet szükség szerint A-vitaminná alakítja át. A paprikában bioflavonoidok is találhatók. A béta-karotinról és a bioflavonoidokról egyaránt úgy tartják, hogy semlegesítik a szabad gyököket és bizonyos védelmet nyújtanak a rákkal szemben.

Az erős paprika csípősségét a kapszaicin nevű vegyület okozza, amely főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel, de az egész terméshúsban jelen van. Amikor erős paprikát eszünk, a kapszaicin égető érzést okoz szánkban, a szemünk könnyezni kezd, és az orrunkat is meg kell törölnünk. Bizonyos esetekben a paprika megtisztítja az eldugult orrjáratot azáltal, hogy felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot.

Egyes kutatók szerint az erős paprika a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (savak, aszpirin, alkohol) ellen, bár olyankor maga is ingerli az emésztőrendszert és erős viszketést okoz végbéltájékon. Az erős paprikának alvadás gátló tulajdonsága is van, sőt a vérnyomás és a vérkoleszterinszint csökkentésében is szerepet játszhat

A paprika az egyik legfontosabb és keresett tömegélelmezési cikk, de fűszerként is használt vitaminforrás, minden személy minden időben fogyaszthatja. Okos ember nem vonja meg magától.

A brokkoli

brokkoliA brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is.

Bővebben...

A cékla

cekla

A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már ie. 3000-ben ismerték. Magyarországom a XVII. században vált ismertté.

Bővebben...

Az alma

appleOrvosok kutatásai szerint, terhesség alatt a rendszeres alma fogyasztás csökkenti a gyermekben az asztma kialakulását.

Bővebben...

Weboldalunk sütiket használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k (sütik) alkalmazásába. Amennyiben nem egyezik bele, kérem zárja be az oldalt. Bővebben